VIEREN
Liturgie
Sacramenten
Manifestaties
Terug naar de beginpagina
      De ROOMS-
KATHOLIEKE KERK

Het Pausschap
- Organen
- Attributen
- Gunstbewijzen
De Heilige Stoel
- Romeinse Curie
- Diplomatie
Paus Franciscus
- Eerdere pausen
- Sede Vacante
Bisdom Rome
Vaticaanstad
Kerkorganisatie
- Collegiale organen
Religieuze
gemeenschappen

Lekenorganisaties

     De Oosterse
Katholieke Kerken


Gastenboek
Over deze site
Links

Home > Leven

Leven

Katholiek leven gebeurt in verbondenheid met mensen,
dieren en dingen in heden, verleden en toekomst.


- Waarheid - Goedheid - Schoonheid

- INLEIDING -


Algemeen
- Leven is zowel meest normale als het meest bijzondere wat er is. Leven doen we allemaal, maar ieder doet het op zijn eigen manier. Leven verbindt ons en verdeelt ons. Leven

Katholiek
Het woord "katholiek" komt uit het Grieks en betekent "alomvattend". Iets wat alomvattend is heeft betrekking op alles, op alle terreinen van het leven. Zo heeft ook en met name het Katholieke Geloof
- Katholiek geloof is nooit een privé-zaak, maar heeft betrekking op alle aspecten van het leven. Geloof gaat over alles, wat niet wil zeggen dat het geloof alles beperkt, maar juist dat geloof alles verrijkt, een meerwaarde verleent. Als wij echt willen doen wat we geloven, dan kan dat niet tot één terrein of aspect bepertk blijven, maar moet het heel ons leven, alle onze handelingen betreffen, zowel thuis, met familie, vrienden als op ons werk en in de politiek.

Waarheid, Goedheid en Schoonheid
De begrippen waarheid, goedheid en schoonheid zijn lijnen waarlangs wij verlangen, streven naar een betere wereld. Zij drukken, op verschillende terreinen van het bestaan een verlangen uit. Maar de volheid ervan zal hier op aarde nooit bereikt kunnen worden. Deze begrippen zijn hier al voelbaar, maar wijzen voor hun volledige vervulling naar God, naar het Hiernamaals, waar God alles in allen zal zijn en onze diepste verlangens zal vervullen.

Daarmee geven de begrippen waarheid, goedheid en schoonheid een heel treffende uitdrukking aan wat katholiek leven inhoudt: zich uitstrekkend over alle terreinen van het leven, inspirerend en vol verlangen en uiteindelijk in afwachting van God.

God is de Waarheid omdat uit Hem al onze normen en waarden voortvloeien - God is Goedheid omdat alleen Hij zuivere Zelfgave, zuivere Liefde is - God is schoonheid omdat alleen in Hem volkomen harmonie, heelheid, zuiverheid en eenheid is.


Home > Leven - naar boven
- WAARHEID: Wetenschap & Filosofie -


Algemeen
- Waarheid (Lat.: Verum) gaat over wat we met ons verstand kunnen weten, over alles wat te beschrijven valt (descriptief). Waarheid is zoeken naar oorzaken ter verklaring en oordeelt met behulp van middelen en methoden of iets waar danwel onwaar is.
- De leer die zich hiermee bezighoudt is in de eerste plaats de fysica of de natuurwetenschap, die zich bezighoudt met het onderzoeken van de dieren en de dingen. Later zijn hier ook wetenschappen bij gekomen die zich bezighouden met de lichamelijke kant van de mens: de medische wetenschap, de economie en de sociologie.

Katholiek

Wat is waarheid?

Geloof, Kerk en wetenschap
- Naast de natuurwetenschappen (beta- of exacte wetenschappen), zijn er de menswetenschappen (alfawetenschappen of Humaniora). Ligt bij de exacte wetenschappen de nadruk op het meten, tellen, wegen van dingen die de mens als biologisch e.d wezen betreffen. Bij de menswetenschapppen gaat het veel meer om het interpreteren, beoordelen en verklaren van dingen die de mens zelf betreffen en dus veel diffuser en mindern eenduidig zijn.
- De menswetenschappen doen in hun benadering meer recht aan de complexiteit en de verscheidenheid van het menselijk leven en bestaan. Wat overigens niets afdoet aan de grote en belangrijke verdiensten van de exacte natuurwetenschappen.
- Maar daar waar de wetenschap beperkt is tot wat zich aan feiten aandient en er ook aan de filosofie grenzen zijn, gaat de religie verder en houdt zij zich bezig met wat weliswaar de feiten te boven gaat, maar desondanks door mensen ervaren wordt en als belangrijk, zelfs van existentieel belang gezien wordt.

Wetenschappelijk onderwijs
- De eerste universiteiten werden vanuit de Kerk gesticht.

De Kerk heeft haar eigen universitaire, ook wel kerkelijke of canonieke graden, te weten voor theologie:
* Baccalaureaat (Lat.: Sacrae Theologiae Baccalaureus - STB)
* Licentiaat (Lat.: Sacrae Theologiae Licentiatus - STL)
* Doctoraat (Lat.: Sacrae Theologiae Doctor - STD)
* Magisteriaat (Lat.: Sacrae Theologiae Magister - STM)
En voor rechten:
* Licentiaat (Lat.: Juris Utriusque Licentiatus - JUL)

Universiteiten mogen deze titels verleven na goedkeuring en toestemming van het Congregatio de Institutione Catholica in Rome.
Het baccalaureaat is het begin, dan volgt het Licentiaat (vergelijkbaar met de huidige Master), waarna men oorspronkelijk de bevoegdheid tot doceren had (van het latijnse licentiatus docere). Hiervoor moet een originele theologische thesis worden gemaakt en verdedigd.
Wie de graad van doctor heeft verkregen komt in aanmerking voor de graad van Magister.
Zie voor een overzicht van deze graden: Canonical Degrees GB

Op 7 december j.l. kwam onverwacht het bericht dat de theologische faculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen van het Vaticaan geen canonieke wetenschappelijke graden meer mag verlenen.
Dit omdat de faculteit in gebreke zou zijn gebleven om haar statuten aan de betreffende kerkelijke richtlijnen aan te passen.
Hoewel dit bericht overal te lezen was, is er nergens bij vermeld wat deze canonieke graden nu precies zijn of inhouden. Dat zal ik daarom in deze log doen.

Vergelijkbaar
Net zoals de Nederlandse universiteiten de titels van Baccalaureus (in plaats van de vroegere Propedeuse), Master (in plaats van het vroegere Doctorandus of Meester), Doctor en Hoogleraar verlenen, zo mogen kerkelijke universiteiten (of wereldlijke universiteiten of faculteiten die door de betreffende Vaticaanse congregatie zijn erkend) kerkelijke wetenschappelijke titels verlenen.

Graden
Deze kerkelijke of canonieke titels of graden verschillen per wetenschapsgebied en luiden als volgt:

Rechten:
Baccalaureaat in het canoniek recht (Lat.: Juris Canonici Baccalaureus - JCB)
Licentiaat in het canonieke recht (Juris Canonici Licentiatus - JCL)
Doctor in het canonieke recht (Juris Canonici Doctor - JCD)
... en:
Baccalaureaat in beide (canoniek en civiel) rechten (Juris Utriusque Baccalaureus - JUB)
Licentiaat in beide (canoniek en civiel) rechten (Juris Utriusque Licentiatus - JUL)
Doctor in beide (canoniek en civiel) rechten (Juris Utriusque Doctor - JUD)

Filosofie:
Doctor in de filosofie: (Philosophiae Doctor - PhD)

Theologie:
Baccalaureaat in de heilige theologie (Lat.: Sacrae Theologiae Baccalaureus - STB)
Licentiaat in de heilige theologie (Sacrae Theologiae Doctor - STL)
Doctor in de heilige theologie (Sacrae Theologiae Doctor - STD)
Magister in de heilige theologie (Sacrae Theologiae Magister - STM)
Professor in de heilige theologie (Sacrae Theologiae Professor - STP)
...en:
Licentiaat in de Heilige Schrift (Lat.: Licentiatus Sacrae Scripturae - LSS)
Doctor in de Heilige Schrift (Doctor Sacrae Scripturae - DSS)
Doctor in de Goddelijkheid (Divinitatis Doctor - DD)

Verlening
De meest voorkomende kerkelijke graden of titels zijn het Baccalaureaat (STB), het Licentiaat (STL) en het Doctoraat (STD) in de theologie. De Radboud Universiteit verleende het Baccalaureaat en het  Licentiaat, de Katholieke Universiteit Leuven bovendien ook nog de graden van Doctor (STD) en Magister (STM).
Het Baccalaureaat mag ook verleend worden door de seminaries van het bisdom Roermond (Rolduc) en Haarlem (het Willibrordhuis), die door Rome alszodanis erkend zijn.


Links
- www.radboudstichting.nl NL GB
- Soeterbeeck Programma NL
- Thomas a Kempis Leerhuis: www.leerhuis.nl NL
- De Pauselijke Universiteit Gregoriana: www.unigre.it IT
- De Pauselijke Universiteit Urbaniana: www.urbaniana.edu IT GB SP FR
- De Pauselijke Universiteit van Lateranen: cms.pul.it IT
- De Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis: www.usc.urbe.it IT GB SP
- De Pauselijke Universiteit Angelicum: www.angelicum.org IT GB


Home > Leven - naar boven
- GOEDHEID: Normen & Waarden -


Algemeen
- Goedheid (Lat.: Bonum) gaat over normen en waarden, over dat wat voor te schrijven valt, over dat wat gedaan moet worden (prescriptief). Goedheid zoekt naar redenen ter rechtvaardiging en beslist aan de hand van doelen of iets goed danwel slecht is.
- De leer die zich hiermee bezighoudt is de ethiek, de rechtswetenschap en de moraaltheologie.

Caritas
- Een belangrijk aspect van het katholicisme is de caritas, of liefdadigheid. Deze werd en wordt op de meest uiteenlopende manieren beoefend.
- De caritas vloeit voort uit de drievoudige opdracht van de Kerk tot het uitvoeren van verkondiging, liturgie en diaconie.
- In de hiernavolgende beschrijving wordt uitgegaan van de Nederlandse situatie.
- Tot in de jaren '60 van de 20e eeuw hadden parochies elk een eigen ParochiaalArmbestuur. Deze verleenden financiële steun aan behoeftigen in een tijd dat zulke mensen in tijden van nood nagenoeg volledig aangewezen waren op hulp van familie of liefdadigheidsinstellingen.
- Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) vond de gedachte ingang dat het afhankelijk zijn van giften vernederend kan zijn en dat mensen in nood recht hebben op een basisvoorziening van de overheid. Dit heeft geleid tot invoering van diverse sociale voorzieningen en verzekeringen, waardoor geleidelijk aan een vangnet, of zelfs een verzorging "van wieg tot graf" ontstond: de verzorgingsstaat.
- Door dit alles werd de oorspronkelijke taak van de katholieke Armbesturen grotendeels overbodig. De beschoppen besloten toen in 1964 om de Parochiale Armbesturen om te zetten in Parochiële Caritas Instellingen (PCI).
- Deze instellingen gingen nu niet meer rechtstreeks hulp aan behoeftigen verlenen, maar aan (andere) hulp- en zorgverlenende instellingen, zoals de maatschappelijke dienstverlening, het kruiswerk, het sociaal-cultureel werk e.d. Aanvankelijk waren deze van katholieke signatuur, maar gingen later, als gevolg van de toenemende ontkerkelijking, op in algemene verbanden.
- De laatste jaren trekt de overheid zich echter toenemend terug en wordt weer meer overgelaten aan eigen en particulier initiatief. Hierdoor wordt het ook voor de Parochiële Caritas Instellingen weer nodig om concrete hulp en bijstand te verlenen aan individuele personen, die anders buiten de boot (dreigen te) vallen.

Voorbeelden
'Woorden wekken, voorbeelden trekken' - Heiligen en zaligen.
Heiligen waren in hun levenswijze voorbeelden van goedheid. Dat zij een goed mens waren was voor velen een aanwijzing dat ook hun geloof dan wel goed moest zijn.
Zie: www.heiligen.net NL

Katholieke Normen en Waarden
- De 10 Geboden van God
- De 8 Zaligsprekingen
- De 7 Werken van Barmhartigheid
- De 5 Geboden van de Kerk
- De 4 kardinale Deugden


De 10 Geboden van God
In Exodus 20:1-7 en Deuteronomium 5:6-21 staat geschreven:
"Ik ben de Heer, uw God.
I. Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen.
II. Gij zult de Naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken.
III. Wees gedachtig, dat gij de dag des Heren heiligt.
IV. Eer uw vader en uw moeder.
V. Gij zult niet doden.
VI. Gij zult geen onkuisheid doen.
VII. Gij zult niet stelen.
VIII. Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen.
IX. Gij zult geen onkuisheid begeren.
X. Gij zult niet onrechtvaardig begeren, wat uw naaste toebehoort."

De 8 Zaligsprekingen
In Mattheus 5:3-10 staat geschreven:
- Gelukkig die arm van geest zijn, want hun behoort het koninkrijk der hemelen.
- Gelukkig die verdriet hebben, want zij zullen getroost worden.
- Gelukkig die zachtmoedig zijn, want zij zullen het land erven.
- Gelukkig die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
- Gelukkig die barmhartig zijn, want zij zullen barmhartigheid ondervinden.
- Gelukkig die zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.
- Gelukkig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.
- Gelukkig die vervolgd worden vanwege de gerechtigheid, want hun behoort het koninkrijk der hemelen.

De 7 Werken van Barmhartigheid
De Werken van Barmhartigheid kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn:
De 7 Lichamelijke Werken van Barmhartigheid:
1. De hongerigen spijzen.
2. De dorstigen laven.
3. De naakten kleden.
4. De zieken verzorgen en bezoeken.
5. De gevangenen verlossen.
6. De vreemdelingen herbergen.
7. De doden begraven.

De 7 Geestelijke Werken van Barmhartigheid:
1. De onwetenden leren.
2. In moeilijkheden goede raad geven.
3. De dwalenden terechtwijzen.
4. De beledigingen vergeven.
5. De bedroefden troosten.
6. Andermans gebreken geduldig verdragen.
7. Voor levenden en doden tot God bidden.

De 5 Geboden van de Kerk
De 5 Geboden van de Kerk luiden als volgt:
1. De verplichte feestdagen vieren als zondag.
2. Op zondagen en verplichte feestdagen deelnemen aan de Eucharistie en geen verboden werk doen.
3. Op onthoudingsdagen geen vlees gebruiken en op vastendagen vasten.
4. Ten minste éénmaal per jaar biechten.
5. In de Paastijd de heilige Communie ontvangen.

De 4 kardinale Deugden
- De volgende vier deugden worden kardinale deugden genoemd omdat het eigenschappen zijn die voornaam (Lat.: cardinalis) zijn en een spilfunctie (Lat. cardo) in het leven hebben:
1. Rechtvaardigheid
2. Wijsheid
3. Matigheid
4. Moed
Rechtvaardigheid wordt al bij de Romeinen omschreven als "de vaste en constante wil om ieder het zijne te geven" (Lat.: Justitia est constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuendi).

Links en bronnen
- www.deugden.nl NL
- www.medische-ethiek.nl NL
- De Pauselijke Academie voor het Leven: www.academiavita.org IT GB SP


Home > Leven - naar boven
- SCHOONHEID: Kunst & Cultuur -


Algemeen
- Schoonheid (Lat.: Pulchrum) gaat over de schone kunsten, over dat wat te beschouwen valt.
- Schoonheid zoekt naar harmonie en oordeelt aan de hand van esthetische principes of iets mooi danwel lelijk is.
- De leer die zich hiermee bezighoudt is de esthetica.
Schoonheid is een symbool van goedheid.

Katholieke kunst
- Om recht te kunnen doen aan de grote verscheidenheid van de mensheid, richt de Kerk zich tot de gehele menselijke ervaringswereld door gebruik te maken van alle vormen van cultuur en creativiteit, van rituelen en symbolen, van tekst en muziek, van woord en beeld, van kunst en kitsch, en van alle overige beschikbare media.
- De Kerk hecht (anders dan de protestantse kerken) waarde aan de menselijke cultuuruitingen.
Menselijke creativiteit is een delen in Gods schepping, kan de rijkdom vergroten en Gods bedoelingen meer zichtbaar maken. Zoals goede daden vooruitlopen op de overwinning, zo laten schone kunsten ons die overwinning reeds smaken.
- Schoonheid brengt echter ook minder mooie gevoelens in de mens naar boven: schone zaken roepen begeerte, hebzucht en jaloezie op. Daarom moet schoonheidaltijd verbonden zijn met goedheid.

Symbolen
Het schone is symbool voor het goede.

Links en bronnen
- Ringtones: www.catholictunes.nl NL
- De Bijbel in de Nederlandse cultuur: www.bijbelencultuur.nl NL
- Museum het Catharijneconvent: www.catharijneconvent.nl NL
- De Vaticaanse Musea: Vatican Museums GB
- Kunstobjecten en -boeken: www.artfides.com DE
- Beelden voor het geloof: www.bildimpuls.de DE
- Vele afbeeldingen van heiligen: Art & Imagery Gallery US
- Posters e.d.: www.catholicfineart.com US
- Traditional Catholic Midi Files US
- Traditional Catholic Hymns US
- Links naar katholieke afbeeldingen op www.catholicdoors.com US
- Links naar kerken en kloosters: Splendors of Christendom US


Home > Leven - naar boven


© Juni 2005